Historia

I september 2014 startade Catharina Wiberg en insamling som heter "Apportera för livet mot cancer". Catharinas man hade gått bort i cancer ett par år tidigare. Efter det skänker hon pengar till Cancerfonden varje Alla hjärtans dag samt den 23 augusti som var hans födelsedag. Men nu ville hon göra en storsatsning.

Catharina Wiberg Catharina Wiberg

Tanken var att alla med apporterande hundar skulle skänka en summa till Cancerfonden för varje apport hundarna levererade - vilt på jakt, vilt på träning, dummies, bollar, leksaker, apportbockar, ja allt dom gav. Målet var att samla in 300 000kr och det nåddes på kort tid (insamlingen är till dags dato uppe i närmare 600 000 kr!).

En tid senare började Birgitta Staflund-Wiberg planera för ett WT med samma syfte. Här är hennes egna ord om initiativet:

Birgitta Staflund-Wiberg Birgitta Staflund-Wiberg

"Genom våra resor till Storbritannien kan man inte undvika att uppmärksamma hur otroligt mycket frivillighetsarbete och charitys som förekommer. Butiker som finansierar barnsjukhus, hospice och forskning, maratonlopp eller cykellopp med insamling som mål och working test för välgörande ändamål för att nämna några exempel. När Cinnas insamling tog fart kläckte jag idén om ett event kopplat till Apportera för livet, fick okej av Cinna och satte i gång. Jag knöt en grupp vänner till organisationen, ringde några av mina kontakter och bad dom inte bara döma gratis men också bekosta resan själva. Vi tiggde priser, fixade mark och responsen var enorm! Människors engagemang i cancerfrågan är enormt! Vi blev överväldigade över intresset, givmildheten och glöden hos retrieverfolket!
Att fortsätta Apportera för livet som en återkommande tradition var självklart och jag är stolt över att vara upphovskvinna till detta fina WT."

 

AFL 2020

2020 års Apportera för Livet går av stapel på Djursnäs Säteri i Ösmo, Nynäsham den 13 juni.

WT Apportera för livet genom åren

  • 2015 Göteborg/Mölndal. Insamlat 172 158 kr.
  • 2016 Bosjökloster, Skåne. Insamlat 174 315 kr.
  • 2017 Susegården, Halland. Insamlat 296 868 kr.
  • 2018 Reedsweeper's Gundogs/Kiplingeberg, Uppland. Insamlat 355 870 kr.
  • 2019 Retrievertraining.eu/Äleby Gård, Sörmland. Insamlat 501 500 kr.
  • 2020 Djursnäs Säteri, Ösmo -

* Delar av den inledande texten är från Cancerfondens intervju med Catharina Wiberg.